2011. október 20.

Túl a genetikán...


Létezik az orvostudománynak egy viszonylag friss, alakulóban levő ága, ami az eddigi genetikai tudásunkon túlmutató kérdésekkel foglalkozik, ez az epigenetika.  Az elnevezése pontosan kifejezi a vizsgálódás célját: azt keresi, hogy az eddig megismert DNS láncolaton túl még milyen öröklődő biológiai, biokémiai tényezők határozzák meg az adottságokat, amikkel születünk, illetve amelyekkel az életünket leéljük.

A sejtmagokban található DNS láncot – amit korábban általánosan az öröklődő tulajdonságok (és betegségek) kizárólagos meghatározójának tekintettek – különböző molekulák, ún. metilcsoportok veszik körül. Ezek a metilcsoportok mintázatot alkotnak – ez a mintázat pedig nem állandó, hanem a környezeti hatások által befolyásoltan, illetve az idő múlásával minden embernél változik.
Környezeti hatásnak tekinthető minden, ami körülvesz minket, a különféle fizikai tényezők, a levegő (annak tisztasága vagy szennyezettsége), ételeink minősége, mennyisége, a dohányzás. Ugyanide sorolhatóak a kevésbé megfogható érzelmi benyomások is – a különböző mértékig stresszelő élményektől a harmonikus nyugalomig.
Ezek a környezeti tényezők természetesen folyamatos átalakulásban vannak. Velük együtt pedig folyamatosan változik a metilcsoportok DNS lánc körüli elhelyezkedése, az általuk alkotott mintázat is. Ez a változás nem hat a DNS-re, mégis öröklődő változásokat hoz létre, ugyanis a változások módja az, ami átadódik az utódok számára. Ez az úgynevezett epigenetikai hatás: a metilcsoportok elhelyezkedésük szerint lecsendesítik vagy éppen aktiválják az egyes génszakaszokat, befolyásolva azok kifejeződését. Ez a mechanizmus áll a hátterében annak is, hogy bizonyos, szerzett tulajdonságok és betegségek – például az elhízás vagy a cukorbetegség – generációról generációra  öröklődve megjelennek egy-egy családon belül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése